Att jag älskar och värnar om naturen är inget nytt för er som följer mig. I princip allt jag gör utgår från ett synsätt där jag försöker anpassa mig till naturens villkor. Min strävan är att anpassa mitt liv och min vardag till naturen. Vi bor lantligt i en större villa med ganska stor tomt. I vår strävan att försöka odla så mycket som möjligt av det vi äter ingår att lära känna naturen runt husknuten. Även om vi inte äger en gård kan vi sträva efter att få så stor naturlig mångfald som möjligt.

Varje plats är unik

Varenda plats på tomten är unik i sig själv. Jorden, klimatet, vattentillgången, ja allt du kan tänka dig är olika på varje plats. När jag först kom till den här platsen började jag ge småfåglarna mat över vintern. Det tog tre vintrar innan jag hittade rätt plats som fåglarna ville besöka. Nu har jag massor av dem. Att hitta det rätta stället för varje växt tar också tid. Man får inte vara rädd för att flytta växter från en plats till en annan.

Ett liv i symbios

Min strävan är att finna balans i allt som existerar på tomten. Allt från jorden, växterna, insekterna, små djuren, fåglarna och oss själva. Allt ska samexistera och leva i symbios. Jag har bott här sedan 2011 men började processen först 2013. Vi har fortfarande lång väg att gå men varje gång jag ser en ny planta, insekt eller fågel som har letat sig hit blir jag glad. Det innebär att de har funnit en plats som de själva valt och har dragits till, så något måste vi ha gjort rätt.

Rikare trädgård

I den danska kommunen Hjörring startade ett projekt att skapa biologisk mångfald. I första hand gick det ut på att hjälpa utrotningshotade insekter genom att ta bort de klippta gräsmattorna. Både i privata trädgårdar och på allmänna ytor började man så och plantera in gamla inhemska örter som man vet att insekterna gillar. Det är ett väldigt fint engagemang. Det finns så mycket man kan göra även på en liten yta för att hjälpa och förbättra vår värld. För en insekt kan en villagräsmatta vara hela deras värld. På SVT Play kan du följa projektet.

https://www.svtplay.se/ge-oss-naturen-tillbaka

Naturlig mångfald

Varje enskild handling vi gör påverkar vår omgivning. Insekterna som lever i jorden hjälper till att skapa en förutsättning för näringsrik jord. Pollinerande insekter står indirekt eller direkt för ca 75% av vår föda. Vi är alla beroende av varandra. Därför är det så viktigt att vi hjälper till och gör vad vi kan för att bidra till en naturlig mångfald. I trädgården, på stadsnära grönytor liksom i skog och mark. Alla platser är lika viktiga. Undvik att använda gifter och välj helst ekologiskt om du inte kan odla själv.

Inspiration

Om det jag gör och skriver om kan inspirera andra att förändra sitt liv, sitt sätt att se på saker och ting är mycket vunnet. Varje person som jag inspirerar kan inspirera andra personer i sin tur. Tänk, vad många vi kan nå tillsammans. Om du tror att du inte kan påverka så tänk om. Varje individ som gör förändringar mot ett bättre sätt att leva är en inspirationskälla. Varje liten förändring är guld värd. Så tveka inte, utan kom igen och låt oss inspirera tillsammans. Mot en bättre värld.

En blomsteräng i trädgården hjälper till att skapa en naturlig mångfald.